Moment van bemesten ideaal om uw ruwvoerstrategie te bepalen!

29 feb 2016

Met het voorjaar in aantocht – en volle mestkelders – staan de meeste melkveehouders klaar om mest uit te rijden. Dit moment, vóór de voorjaarsbemesting, is een ideaal moment om de voerstrategie voor het komende jaar te bepalen. Hoeveel ruwvoer is er nodig op het bedrijf, en hoeveel hectare is er beschikbaar? Grofweg kunnen twee bedrijfstypen worden onderscheiden, die elk om een eigen voerstrategie vragen: extensieve en intensieve bedrijven.

Extensieve bedrijven kunnen ruim voldoende ruwvoer produceren. Deze groep bedrijven is gebaat bij het produceren van ruwvoer met een hoge voederwaarde. Door zoveel mogelijk melk uit ruwvoer te produceren kunnen zij de kosten drukken. Bij gras betekent dat vroeg maaien voor een hoger eiwitgehalte en een betere verteerbaarheid. Bij snijmais zal gekozen worden voor een ras met een hoog kolfaandeel en een goede verteerbaarheid.

Intensieve bedrijven daarentegen moeten meer voer aankopen. Momenteel is het aankopen van krachtvoer vaak prijstechnisch interessanter dan het aankopen van ruwvoer. Voor deze groep bedrijven kan het interessant zijn om te kiezen voor een maximale opbrengst per hectare. Het rantsoen kan vervolgens worden aangevuld met een hoger aandeel krachtvoer, uit mengvoer of krachtvoergrondstoffen.

Nuscience heeft voor elk rantsoen passende mineraalvoeders beschikbaar, waarmee de behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen optimaal gedekt kan worden. Voor de intensieve bedrijven in het bijzonder is het interessant om een verteringsbevorderaar in te zetten. Door de vertering van de grote massa ruwvoer te bevorderen, wordt de maximale hoeveelheid melk per hectare geproduceerd.

Informeer bij uw Nuscience contactpersoon naar de mogelijkheden!

Naast ‘extensief’ en ‘intensief’ spelen factoren zoals weidegang een rol bij de bemesting.

1 jul 2014

Mervit mineralen verminderen kans op melkziekte

Mervit DROOGSTAND is ideaal om de behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen van de droogstaande koe te dekken.

30 sep 2014

Nuscience werkt aan gezond melkvee en langere levensduur

De gemiddelde leeftijd van de melkveestapel in Nederland blijkt vooral beïnvloed te worden door economische factoren

10 mrt 2014

N-efficiëntie verhogen voor goedkoper melken

De noodzaak om te werken aan een goede N- en P-efficiëntie van melkvee neemt toe. Maar hoe bereikt u dit zonder dat het voer duurder wordt?