Mervit mineralen verminderen kans op melkziekte

01 jul 2014

Melkziekte is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen in de Nederlandse melkveehouderij. Hoewel een koe met melkziekte doorgaans succesvol behandeld kan worden door middel van een infuus, is voorkomen beter dan genezen. Het voeren van een droogstandsmineraal is daarbij essentieel.

Melkziekte ontstaat voornamelijk bij oudere koeien, wanneer door het op gang komen van de melkproduktie minder calcium aangevoerd kan worden dan aan het bloed onttrokken wordt door het uier. In de botten is op zich voldoende calcium voorradig, maar als de koe niet in staat is om deze voorraad te mobiliseren daalt de calciumspiegel in het bloed. Het gevolg is dat de spierfuncties verminderen en het dier bijvoorbeeld niet meer kan opstaan. Het duidelijkste symptoom van melkziekte is dat de koe koud aanvoelt, met name de oren. Er zijn echter ook enkele neveneffecten die minder zichtbaar zijn. Een koe met melkziekte neemt geen of minder voer op en is er een verhoogde kans op bijvoorbeeld aan de nageboorte blijven staan.

Voor een vlotte start van de lactatie is het voorkomen van melkziekte dus beter dan behandelen achteraf. Het stimuleren van het calciummetabolisme is de belangrijkste factor om de kans op melkziekte te verlagen. Een beperkt calciumniveau in het voer in combinatie met een hoog niveau aan magnesium zijn de basisvoorwaarden. Door het droogstandsrantsoen samen te stellen met een lage dEV kan de calciumstofwisseling van het dier voor afkalven, door het stimuleren van de calciumopname uit de darm en het bot, verhoogd worden.

Naast een juiste mineralenbalans zijn voldoende spoorelementen en vitaminen belangrijk voor vlot afkalven en een gezond kalf. Mervit DROOGSTAND is ideaal om de behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen van de droogstaande koe te dekken. Voor specifieke gevallen, waarin het nodig is om met behulp van anionische zouten de dEV van het rantsoen te corrigeren is er Mervit MPM. Met Mervit DROOGSTAND en Mervit MPM blijkt het aantal gevallen van melkziekte met 60 tot 80% te kunnen worden verlaagd. Zo geeft u uw koeien een gezonde start van de lactatie!

Gerelateerde verhalen

30 sep 2014

Nuscience werkt aan gezond melkvee en langere levensduur

De gemiddelde leeftijd van de melkveestapel in Nederland blijkt vooral beïnvloed te worden door economische factoren

10 mrt 2014

N-efficiëntie verhogen voor goedkoper melken

De noodzaak om te werken aan een goede N- en P-efficiëntie van melkvee neemt toe. Maar hoe bereikt u dit zonder dat het voer duurder wordt?

12 okt 2016

Betere uiergezondheid na selectief droogzetten

Extra aandacht en ondersteuning voor de koe in de droogstand helpt om koeien een gezonde start te maken. Nuscience heeft daarom Mervit Dryboost ontwikkeld.