N-efficiëntie verhogen voor goedkoper melken

10 mrt 2014

De noodzaak om te werken aan een goede N- en P-efficiëntie van melkvee neemt toe. Maar hoe bereikt u dit zonder dat het voer duurder wordt? Met de huidige lagere melkprijzen – en voor een aantal veehouders de superheffing – is er weinig ruimte om duurder voer aan te kopen voor een betere mineralen efficiëntie. Ná de afschaffing van het melkquotum lijkt een goede N- en P-efficiëntie een noodzaak te worden om de “licence to produce” te behouden. Zowel op stalniveau als op het land ligt het gebruik van met name deze twee elementen onder een vergrootglas en moet het steeds beter verantwoord worden.

Gelukkig kan voer dat resulteert in een betere efficiëntie ook juist goedkoper zijn. Bijvoorbeeld door het toepassen van bestendig eiwit en ureum. Met een combinatie van beide kan een koe minimaal zo efficiënt produceren als uit alleen normaal voereiwit.

Eiwit kan de pens op verschillende manieren passeren, waarbij het geheel wordt afgebroken tot ammoniak, slechts gedeeltelijk tot aminozuren of geheel niet wordt afgebroken. Bestendig eiwit, dat niet afgebroken wordt in de pens maar wél goed verteerbaar is in de darm resulteert in de meest efficiënte weg. Door het gebruik van bestendig gemaakte MervoBest producten kan het ruw eiwitgehalte van het voer worden verlaagd, waardoor de N- en P-efficiëntie toenemen. Immers, bij een lager eiwitgehalte is ook het fosforgehalte doorgaans lager.

Het eiwit dat wel in de pens wordt afgebroken mag voor een deel uit niet eiwit stikstof (NPN) afkomstig zijn. Met name de pensmicroben die celwanden afbreken hebben behoefte aan NPN, en niet aan aminozuren uit echt eiwit. Met de juiste dosering per koe per dag bereikt u een hogere voerefficiëntie dan wanneer een gewone eiwitbron wordt gebruikt. Met MervoBest bestendig eiwit en NPN kunt u dus goedkoper melken mét een betere efficiëntie van stikstof en fosfor.

1 jul 2014

Mervit mineralen verminderen kans op melkziekte

Mervit DROOGSTAND is ideaal om de behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen van de droogstaande koe te dekken.

25 nov 2015

Gezonde koeien melken met snelle kuilen, voorkom pensverzuring!

De kuilen bevatten veel VEM en zijn goed tot zeer goed verteerbaar. Koeien zullen weinig moeite hebben om relatief veel van dit gras op te nemen.