Mineralen belangrijk - ook bij een lage melkprijs

10 aug 2015

De huidige melkprijs maakt het voor veel melkveebedrijven noodzakelijk om alleen uitgaven te doen die echt noodzakelijk zijn. Een veehouder zou er (tijdelijk) vanaf kunnen zien om een mineraalmengsel te voeren. Deze besparing op korte termijn kan op lange termijn echter duur uitpakken. Bij een suboptimale voorziening van mineralen, spoorelementen en vitaminen komt vooral de vruchtbaarheid en gezondheid onder druk te staan. Na een aantal maanden uit zich dit in meer dieren met gezondheidsproblemen en lagere dierprestaties. En u zult zien dat op dat moment de melkprijs weer aantrekt!

De start van het stalseizoen is een goed moment om de mineralenvoorziening te optimaliseren. Uit cijfers van het GD tankmelkonderzoek blijkt dat bij bedrijven die weidegang toepassen de Cu-, Zn- en Se-status daalt in de zomerperiode. Voor vitamine D3 geldt het omgekeerde: de koe bouwt in de zomer onder invloed van zonlicht een voorraad op, die tijdens de eerste maanden van de stalperiode gebruikt kan worden. Ideaal gezien wordt door de verstrekking van een mineraalmengsel of krachtvoeder ook in de weideperiode de mineralenstatus op peil gehouden. Wanneer dit niet (geheel) lukt, is het extra belangrijk om dit bij aanvang van de stalperiode wél te doen.

Hoe optimaliseert u de voorziening van mineralen, spoorelementen en vitaminen voor uw veestapel:

  • Analyseer silage, met name grassilage, op mineralen en spoorelementen.
  • Bereken het rantsoen; niet alleen voor de lacterende dieren maar óók voor de droogstaande koeien en het jongvee.
  • Kies afhankelijk van het type rantsoen het juiste Mervit mineraalmengsel voor elke diergroep.

Voor meer informatie vraag het uw Nuscience contactpersoon of stuur uw vraag naar info@nusciencegroup.com.

10 mrt 2014

N-efficiëntie verhogen voor goedkoper melken

De noodzaak om te werken aan een goede N- en P-efficiëntie van melkvee neemt toe. Maar hoe bereikt u dit zonder dat het voer duurder wordt?

30 sep 2014

Nuscience werkt aan gezond melkvee en langere levensduur

De gemiddelde leeftijd van de melkveestapel in Nederland blijkt vooral beïnvloed te worden door economische factoren

1 jul 2014

Mervit mineralen verminderen kans op melkziekte

Mervit DROOGSTAND is ideaal om de behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen van de droogstaande koe te dekken.