Kopervoorziening van rundvee

21 mrt 2014

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft onlangs haar tankmelkonderzoek uitgebreid met koper. Veehouders die geabonneerd zijn op dit onderzoek krijgen nu naast een analyse van dagelijkse opname van jodium en selenium van de melkveestapel ook informatie over de opname van koper. Nuscience kan u bijstaan bij het sturen van deze spoorelementvoorziening.

In Nederland kan zowel een tekort als een overmaat aan koper voorkomen, hoewel het risico op een tekort duidelijk groter is. Bij een te lage kopervoorziening dalen de koperwaarden in melk en bloed en worden de leverreserves aangesproken. Zolang de voorraad in de lever toereikend is, is er geen sprake van een acuut probleem. Een bekend symptoom van kopertekort is de verkleuring van het haar rond de ogen, de typische “koperbril”. Dit symptoom treedt echter lang niet altijd op. Andere symptomen zijn een verminderde gewrichtsontwikkeling, verminderde vruchtbaarheid, kreupelheid en diarree.
Hoge gehalten aan anderen spoorelementen kunnen de benutting van koper in het voer verlagen. Een uitgebalanceerd rantsoen met de juiste mineralen is daarom van groot belang. Als het niet mogelijk blijkt om de gehalten van anorganische mineralen en spoorelementen in het rantsoen op elkaar af te stemmen, kunnen bijvoorbeeld organisch gebonden spoorelementen worden ingezet. Nuscience heeft voor elke situatie een passend product dat eventuele tekorten op kan heffen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of via info@nusciencegroup.com.

Gerelateerde verhalen

12 okt 2016

Betere uiergezondheid na selectief droogzetten

Extra aandacht en ondersteuning voor de koe in de droogstand helpt om koeien een gezonde start te maken. Nuscience heeft daarom Mervit Dryboost ontwikkeld.

10 mrt 2015

MervoBest van duurzame soja

Een belangrijke bron van sojaschroot in melkveevoeders/-rantsoenen is behandelde sojaschroot in de vorm van MervoBest SOJA van Nuscience.

1 jul 2014

Vitanox: tegengaan van oxidatieve stress met polyfenolen

Het evenwicht tussen oxidatie en antioxidatie is van cruciaal belang bij het beheersen van celintegriteit en gezondheid.