Voerstrategie voor een gezonde transitie koe

06 jul 2021

Gezonde koeien met weinig problemen en een mooie productie leveren veel werkplezier op. Dat wil eigenlijk iedereen. Tegelijk weten we ook dat koeien met problemen in de transitie-periode niet alleen veel zorg vragen maar ook erg veel geld kosten door behandeling en medicijnen met een grote productie-daling en zelfs uitval tot gevolg.

Nuscience heeft in haar visie rondom de transitieperiode de focus op twee onderdelen:

  1. Totaalaanpak melkziekte
  2. Het beheersen van ontstekingsreacties rondom afkalven

Klinische melkziekte kent iedereen, de koe kan niet meer staan en moet met hulpmiddelen weer herstellen, als dat nog lukt tenminste. Het kost veel werk en vaak ook moeite om het dier goed op productie en weer drachtig te krijgen.

Uit studies bleek dat bijna de helft van de transitie koeien in meer of mindere mate problemen heeft met subklinische melkziekte. We hebben de taak om daar samen met u een goede aanpak voor te hebben. Subklinische melkziekte heeft een zeer sterke relatie met het voorkomen van lebmaagverplaatsing, ketose, vruchtbaarheid en uiergezondheid en daardoor ook zeker met melkproductie en gedwongen afvoer.

Het dier vraagt de dagen rondom afkalven plotseling een extreem grote hoeveelheid calcium. Het kost het lichaam korte tijd om zich daaraan aan te passen.

Nuscience strategie om calcium afgifte rondom afkalven te activeren:

                                         

Oplossingen van de genoemde problemen liggen dan op het gebied van:

  1. Optimale energie en eiwit opname; gebaseerd op lage VEM/hoge ruwe celstof rantsoenen
  2. Passende mineraal aanvulling
  3. Weerstand verbeteren door specifieke spoorelementen/vitamines en additieven

Om het volledige potentieel van rundvee te benutten, is het zeer belangrijk om zo veel mogelijk hun immuniteit te ondersteunen. Immuniteit is een complex fenomeen dat verschillende processen omvat om ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Voeren en voeding speelt hierin een belangrijke rol, maar daarnaast kunnen specifieke additieven toegevoegd worden om immuniteit te ondersteunen en de darmmorfologie en -integriteit te verbeteren en ontstekingen te minimaliseren.

Vitanox en Aromabiotic® zijn specifieke producten die hun toegevoegde waarde reeds bewezen hebben. Ze vormen een waardevolle investering in het rantsoen van de droge koe en in de eerste periode van de nieuw lactatie. 

Vitanox levert de noodzakelijke antioxidanten, om zo de darmintegriteit te behouden. En met behulp van Aromabiotic® Cattle zullen ontstekingen verminderen door ondersteuning van de immuunreactie. Hierdoor houdt het dier meer energie over voor de productie (gevaar voor ketose) en de productie zichtbaar verbetert. Dit uit zich onder andere in een zichtbare verlaging van het celgetal.

 

Ook interessant voor u

Aromabiotic® Cattle

Aromabiotic® Cattle, een uitgebalanceerd mengsel van middellange ketenvetzuren (MKVZ), is speciaal gemaakt voor rundvee. Zowel melk- als rundvee zijn geselecteerd om hoog producerende dieren te worden. Een gezonde fermentatie, samen met een sterke imminiteitsstatus, is onontbeerlijk om het dier gedurende zijn hoge productieve leven te ondersteunen.

Vitanox

Vitanox is een sterke natuurlijke antioxidant samengesteld uit speciaal geselecteerde polyfenolen.