Verhoog de weerstand van kalveren met Aromabiotic

08 okt 2019

Aromabiotic bevat middel langketenige vetzuren (MKVZ; of in het Engels MCFA’s) die een positief effect hebben op de weerstand. MCFA’s hebben een ketenlengte van 6, 8, 10 of 12 koolstofatomen. MCFA’s staan bekend om hun sterke antibacteriële eigenschappen, ze zijn in staat om het celmembraan van kwaadaardige bacteriën te beschadigen en om bacteriële celprocessen negatief te beïnvloeden. Ook zijn MCFA’s in staat om de vermeerdering van bacterieel DNA te blokkeren. Hierdoor hebben MCFA’s dus zowel een bacteriostatisch (remmend) als bactericide (dodend) effect.

Een bijkomend effect van MCFA’s is dat zij de levensvatbaarheid van neutrofielen verlengen. Neutrofielen zijn kort levende witte bloedcellen die betrokken zijn bij de primaire immuunrespons (de eerste weerstand) en zorgen ervoor dat infecties snel gecontroleerd worden. MCFA’s vertragen het afsterven van neutrofielen, hierdoor spreekt men van een verhoogde neutrofielkwaliteit en zijn er minder neutrofielen nodig om een infectie te controleren. Uiteindelijk kan een kalf dus “energie besparen” op de immuunrespons, energie die hard nodig is voor groei en ontwikkeling. Vanaf het moment dat MCFA’s worden verstrekt aan het kalf, duurt het minimaal 3-4 weken voordat de positieve effecten op de neutrofielen zichtbaar zijn.

Nuscience heeft verschillende proeven gedaan met MCFA’s in de kalveropfok, met goede resultaten. Kalveren die vanaf geboorte ondersteund werden met MCFA’s hebben minder last van diarree, minder last van longproblemen, groeien beter, verspillen minder energie en hoeven minder behandeld te worden.

In een proef is een groep van 2 x 26 kalveren gevolgd van 0-10 weken leeftijd. De resultaten laten zien dat de kalveren die Aromabiotic bijgevoerd kregen beter groeide en een lagere voederconversie hadden. In de laatste twee weken zelfs +12% meer groei en een betere voederconversie (-10,5%). Wat betreft diergezondheid waren er ook duidelijke verschillen: er was diarree, veroorzaakt door Cryptosporidium parvum én behandelingen tegen longproblemen in de controlegroep, maar vrijwel geen behandelingen in de groep die Aromabiotic gevoerd kreeg (58% minder behandeldagen dan in de controlegroep).

Kortom: positieve effecten van MCFA’s op het gebied van kalvergezondheid.

Nuscience adviseert het gebruik van MCFA’s meteen vanaf geboorte, onder andere omdat er 3-4 weken nodig zijn voordat het effect op neutrofielen duidelijk zichtbaar is.

Daarom bieden wij voor kalveren volgende producten aan:

  • Premix Aromabiotic Cattle M
  • Dit product is oplosbaar in melk en kan zo vanaf geboorte aan de kalveren verstrekt worden, voor een optimale bescherming vanaf geboorte.
  • Dosering: 4-10 g/ dier / dag.
  • Aromabiotic Cattle
  • Dit product kan worden toegevoegd aan de kalverstarter.
  • Dosering: 6-8 kg/ ton kalverstarter.

Geïnteresseerd in de toepassing van Aromabiotic bij kalveren of op zoek naar meer informatie of resultaten? Neem contact op met uw Nuscience contactpersoon.