Verbeter de biestkwaliteit van zeugen met C-Vita

17 nov 2020

Biggen worden steriel en zonder enige immuniteit geboren. Ze zijn bij geboorte volledig afhankelijk van de zeug, zowel voor het verkrijgen van een gezonde darmflora als voor het verkrijgen van antistoffen via de biest.

Amerikaans onderzoek toonde onlangs aan dat biggen die een gezonde darmflora verkregen hadden na een PRRS en Circo infectie maar liefst 60% minder antibiotica nodig hadden. In ander onderzoek zag men dat bij biggen die minimaal 200 gram biest opnamen de sterfte voor spenen 7,1% bedroeg, waar dit 43,4% was bij de biggen die minder dan 200 gram biest binnenkregen. Beide factoren spelen dus een enorme rol in de gezondheid van biggen. Een brede strategie om de gezondheid van biggen op een varkensbedrijf te verbeteren start dan ook bij de zeug.

Een correct biestmanagement, voederschema’s en voedersamenstellingen spelen hierin uiteraard een belangrijke rol. In recent onderzoek werd aangetoond dat ons product C-Vita hierbij een belangrijke rol kan spelen. We zagen dat het toedienen van C-Vita in zeugenvoeder tijdens dracht en lactatie de IgG niveaus in de biest duidelijk verhoogde. De nieuwste analysemethoden voor bloed geven inzicht in de biesthoeveelheid en -kwaliteit die de biggen binnenkregen. Hiermee werd een hoger niveau van antistoffen in het bloed van de biggen op 2 dagen leeftijd gevonden.

De samenstelling van C-Vita zorgt bovendien ook voor een gezondere darmflora bij de zeug (meer melkzuurbacteriën en boterzuur producerende bacteriën), wat dus resulteert in een gezondere darmflora bij de biggen. Beide factoren samen zorgen niet alleen voor een lager antibioticagebruik en verminderde uitval na het spenen, maar ook voor een lagere uitval voor het spenen!

 

Ook interessant voor u

C-vita

C-Vita is een mengsel van middellange keten vetzuren (MKVZ) met special focus op G+ micro-organismen.