Transitie

17 nov 2020

Verandering hoort bij het leven, het houdt ons scherp en levert soms nieuwe inzichten op. Dat geldt voor ons. Voor de koe geldt echter dat ze erbij gebaat is wanneer veranderingen zo soepel mogelijk verlopen. Wat mensen en koeien gemeenschappelijk hebben is dat de geboorte en alles wat daarom heen speelt veel impact heeft op het verdere verloop van ons leven. Nuscience heeft recent haar visie rondom de transitieperiode getoetst aan de laatste stand van de wetenschap en ontwikkelingen en ervaringen op het boerenerf.

Met als resultaat  een verhaal met focus op twee onderdelen:

  1. Totaalaanpak melkziekte
  2. Ontstekingsreacties rondom afkalven beheersen

Melkziekte is zowel een ijsberg als een domino ziekte. Vooral de onzichtbare vorm van melkziekte levert immers veel gevolgschade op in voor de boer herkenbare hoofdpijndossiers zoals klauwgezondheid, vruchtbaarheid en uiergezondheid. Dit alles resulterend in een hogere kostprijs van de melk, meer koeienleed en een veel korter leven dan acceptabel is. Deze aspecten zijn goede invalshoeken om veehouders en hun adviseurs te motiveren de droogstand en het afkalfproces te willen verbeteren. Ook de veearts kan een goede partner zijn om dit samen met de veehouder op te pakken. In ons verhaal over de aanpak van melkziekte behandelen we de belangrijkste knoppen waar we aan kunnen draaien. Hoe de achterliggende mechanismen werken. Hoe deze principes toe te passen in de praktijk zodat het werkbaar is en impact heeft op de boeren business.

Het optreden van ontstekingsreacties rondom het afkalven is natuurlijk en zelfs gewenst om afkalfproces en het afstoten van de nageboorte goed te laten verlopen. Maar net zoals bij mensen is overmatig reageren op extreme gebeurtenissen vaak contraproductief. Veel koeien ervaren na het afkalven steeds extremere ontstekingsreacties door een vicieuze cirkel van actie en reactie. Hoe dit werkt en wat te doen om koeien uit deze vicieuze cirkel te halen, vertellen we u graag.

De Nuscience visie op melkziekte zal de komende maanden nader bij u onder de aandacht worden gebracht. Het verhaal rondom ontstekingsreacties rondom afkalven zal begin volgend jaar aan u gepresenteerd worden.

Wordt vervolgd!