Staartbijten bij varkens, de rol van de Gut-Brain Axis

30 mrt 2022

Staartbijten is een grote uitdaging voor de gezondheid en het dierenwelzijn in de varkenshouderij, maar zorgt ook voor productieverliezen in de productie en een hoger voorkomen van abcessen in het karkas. Staartbijten is een multifactorieel probleem, en vanuit de EU worden 6 belangrijke risicofactoren gedefinieerd: verrijkingsmateriaal, klimaat, gezondheidsstatus, competitie (door overbezetting, beperkte voedergift, beperkt aantal eet-of drinkplaatsen,…), voedersamenstelling, hokindeling en hygiëne. Voeding kan een belangrijke rol spelen om het voorkomen en de ernst van het staartbijten te reduceren.

In recent onderzoek (Kjeldager et al. 2022) is complexe communicatie aangetoond tussen de darmmicrobiota, darmgezondheid en de hersenen, en de invloed van de darmgezondheid op de stemming en gedrag via de zogenaamde Gut-Brain Axis (GBA). Zo weet men dat de darmflora een belangrijke link is tussen gezondheid en gedrag, waarbij een verstoring van de darmflora een belangrijke rol speelt in vele mentale en gedragsstoornissen. En kan het voorkomen van subklinische ontstekingen een rol spelen bij het induceren van vermoeidheid, depressies, angst, verlies van eetlust, asociaal gedrag en een verhoogde irritatie. Individuele verschillen in de balans van de GBA kunnen verklaren waarom bepaalde risicofactoren leiden tot staartbijten bij bepaalde varkens, maar niet bij andere.

Deze GBA wordt beïnvloed door verschillende factoren waarbij voeding een grote rol speelt en inzicht kan geven in de complexe oorzaken van staartbijten. Deze studie somt risicofactoren voor staartbijten op zoals een onderaanbod of overmaat aan eiwit, een gebrek aan verzadiging, fijne partikelgrootte van het voeder, een laag gehalte aan vezels, antibioticagebruik,… en linkt deze aan staarbijten door hun effect op de maag-darmgezondheid. Staartbijten is een zeer multifactorieel probleem, en een uiting van stress waardoor varkens bijten of zich laten bijten, maar de onderzoekers concluderen dat we via voeding deze GBA positief kunnen beïnvloeden en het risico op staartbijten verlagen.

Vanuit Nuscience geloven we vanuit onze ervaringen met lange staarten sterk in een holistische aanpak. Het sturen op darmgezondheid en immuniteit, en zo zorgen voor robuuste biggen, heeft een niet te onderschatten positieve invloed. Onze nutritionele concepten, samen met onze Agrimprove producten kunnen hierbij helpen, en spelen in op de bovenstaande factoren.

Heeft u vragen/opmerkingen? Neem gerust contact op met uw accountmanager.