Mervit BupH FAT+ -> Vetpercentage in de plus!

12 jul 2022

Om het vetpercentage op peil te houden in de zomer, is het goed om te begrijpen hoe de pens van de herkauwer werkt. Nuscience heeft het probleem van vetdepressie onder de loep genomen en biedt daarvoor een oplossing aan.

Ondersteuning van de gehaltes in de melk levert een nog betere melkprijs op. Fabrieken betalen momenteel een historisch hoge prijs voor de melk. Echter de kosten van de veehouder liggen ook hoog. Reden te meer om juist nu de gehaltes in de melk te ondersteunen en een optimale vet- en eiwitproductie op het melkveebedrijf na te streven. Juist nu in de zomer, zien we dat bij goed melkende bedrijven de gehaltes onder druk staan. Vooral het melkvetpercentage kan flink verlaagd zijn, wanneer er ook vers gras in het rantsoen zit.  

Inzicht in de werking van de pens, en op de juiste manier oplossingen aanbieden, kan deze vetdepressie in extreme vorm deels voorkomen.

Mervit BupH FAT+ afb. 1.png

Meestal wordt ongeveer 40% van het melkvet geproduceerd in de uier met behulp van vluchtige vetzuren uit de pensfermentatie, terwijl de resterende 60% afkomstig is van vetzuren die worden opgenomen vanuit het rantsoen. Een effectieve pensfermentatie staat dus centraal voor een efficiënte melkvetproductie.

Er zijn veel redenen bekend waarom het vetpercentage onder druk kan komen. Voermanagement en koe-omgeving spelen een belangrijke rol. Echter in het rantsoen is nog wat anders aan de hand:

  • Onder andere door meer onverzadigd vet uit vers gras in combinatie met een lage pens pH, snel fermenteerbare voeders en lage NDF in het rantsoen, daalt het melkvet.
  • Vers gras is rijk aan onverzadigd vet, maar ook andere producten zoals raapschilfers en bierbostel in stalrantsoenen kunnen hetzelfde verschijnsel laten zien.
  • Het type vet dat in het rantsoen zit is belangrijk omdat een grotere hoeveelheid vetten nadelig werkt op de productie van microbieel eiwit. We zien dan vaak ook een lager eiwitpercentage in de De reden is dat pensbacteriën zichzelf beschermen door het onverzadigde vet om te zetten naar het onschadelijke verzadigde vet. Dit proces wordt biohydrogenatie genoemd.
  • Onder specifieke pens-omstandigheden, produceren sommige groepen bacteriën een vetzuur dat direct effect heeft op de botervet productie.

De enige manier om de vetproductie op peil te houden is het ondersteunen en stabiliseren van de pens pH, bijvoorbeeld door Mervit BupH Steady. Wanneer de pens pH al vrij laag is, en er is ook sprake van onverzadigd vet in het rantsoen, dan moet je werken aan een betere balans tussen verschillende bacterie populaties. Het doel is het beïnvloeden van die balans tussen verschillende bacteriën die ondersteunend of verstorend werken op de melkvetproductie. Juist voor die omstandigheden is Mervit BupH FAT+ ontwikkeld. Een goede inzet en toepassing geeft vaak een ruim voldoende onderscheidend effect!

Voor meer informatie over de resultaten van Mervit BupH FAT+ kunt u contact opnemen met uw accountmanager.

 

Ook interessant voor u

Mervit® BupH Buffers

Ontwikkeld om zowel pensverzuring tegen te gaan als oxidatieve stress te minimaliseren.