Melkvervangers voor een gemakkelijke overgang op jonge leeftijd

12 jul 2022

Doorgaans zijn de eerstgeboren biggen groter en bemachtigen ze meer melk dan hun toomgenoten. Zo behouden ze hun voorsprong op hun kleinere toomgenoten. De kleinere biggen moeten het doen met wat overblijft: ze zogen aan de minder productieve, vaak achterste spenen, waardoor hun ontwikkeling nog meer in het gedrang komt. Het is dus belangrijk om deze verscheidenheid van de biggen juist aan te pakken in de voederstrategie.

Biggen voederen met ingrediënten op basis van melk is een doeltreffende overgangsstrategie, maar het darmkanaal van de dieren moet zich snel ontwikkelen. Daarom heeft Earlyfeed het START+ concept gelanceerd. Dit concept bevat bioactieve componenten die de moleculen nabootsen die van nature voorkomen in het colostrum en de melk van zeugen. Deze moleculen zijn de eerste prebiotica in het leven van de biggen en helpen vanaf dag één het microbioom sturen en het maagdarmkanaal vormen. Dit leidt onder meer tot een beter ontwikkelde darmmorfologie en enzymsecretie.

Babi®mel Lac en Grow voor cupsystemen

Earlyfeed heeft met Babi®mel Lac & Grow twee hoogwaardige melkproducten ontwikkeld. Babi®mel Lac is een erg smakelijke en goed oplosbare melkvervanger die is afgestemd op de nutritionele behoeften van pasgeboren biggen. Babi®mel Grow is een speciaal ontwikkelde, opvolgmelk die de overgang van zeugenmelk of een melkvervanger op basis van zuivel (Babi®mel Lac) naar speenvoer vlotter maakt. Ondanks de plantaardige grondstoffen heeft Babi®mel Grow een perfecte verpompbaarheid in cupsystemen met behoud van stabiliteit en homogeniteit. Babi®mel Lac & Grow zijn verrijkt met het START+ concept om de darmmaturatie van de allerkleinste toomgenoten extra te ondersteunen. Daarnaast is er ook gefocust op de smakelijkheid. Zo krijgt iedere big in de toom volgens zijn specifieke noden een optimale voorbereiding voor een gezond speenproces.

In een proef uitgevoerd in een praktijkstal in België bij biggen gespeend op 21 dagen werd aan biggen ofwel Babi®mel Lac & Grow verstrekt ofwel soortgelijke producten van een concurrent. Deze Babi®mel aanpak resulteerde in een 0,2 kg hoger gewicht bij spenen en 0,6 kg hoger gewicht op het einde van de batterijperiode.

Figuur 1_2.png

 

Ook interessant voor u

Babi®mel Lac

Een zeer smakelijk en stabiele melkvervanger voor biggen in moederloze opfok.

START+

Genetische selectie voor een grotere worpgrootte resulteerde in een lager geboortegewicht van de biggen en minder ontwikkelde biggen. De biggen krijgen ook minder zeugencolostrum en melk, met specifieke prebiotische oligosaccharides die nodig zijn voor de ontwikkeling van de big. Daarom heeft Nuscience zijn Babi® snoepvoer verrijkt met START+, een innovatief concept dat de rijping van de darm bevordert en de activiteit van deze prebiotische melk oligosaccharides nabootst.