Endotoxinebinding Vitafix bevestigd in ex vivo onderzoek!

30 mrt 2022

Agrimprove heeft in samenwerking met de Universiteit Gent een reeks onderzoeken uitgevoerd om ex vivo endotoxine-neutraliserende capaciteiten van hun toxinebinders wetenschappelijk aan te tonen. De resultaten versterken eerdere bevindingen van in vitro-onderzoeken over de impact op endotoxinen. Deze nieuwe resultaten bieden zekerheid aan veehouders die hun dieren willen beschermen tegen de gezondheidsrisico's van zowel mycotoxinen als endotoxinen.

Ondanks goede resultaten met in vitro onderzoek was er nog geen wetenschappelijk bewijs voor de bindingscapaciteit van Vitafix Spectrum voor endotoxinen in het dier. Om dit gat in de kennis te vullen is Agrimprove kennis en ervaring gaan uitwisselen binnen een multidisciplinair projectteam. Hierin ontstond het idee om een zeer uniek ex vivo onderzoek met biggen op te zetten om het wetenschappelijke bewijs te leveren.

Dankzij een langdurige relatie met de Universiteit Gent organiseerde en valideerde het team dit unieke ex vivo onderzoek. Volgens R&D Manager Jan Vande Ginste, "was de Universiteit Gent onder de indruk van de resultaten, dit leverde het directe bewijs dat de Vitafix Spectrum de aanwezigheid van verschillende markers voor darmontsteking verlaagt, terwijl deze normaal door de aanwezigheid van endotoxinen in de darm zijn verhoogd”.

“We zijn erg trots om deel uit te maken van een succesvolle samenwerking met de Universiteit Gent. Een die ons vrij uniek wetenschappelijk bewijs leverde voor het directe fysiologische effect van onze toxinebinder in het dier, wat de reeds bekende verbeterde dierprestaties verklaart. "Jan Vande Ginste, R&D Manager Agrimprove

Endotoxinen hebben negatieve effecten op zogende zeugen, ze leiden tot problemen in de melkproductie, mastitis, metritis en agalactia (MMA). Daarnaast vergroten endotoxinen de kans op diarree in de speenperiode. Door de schadelijke impact van endotoxinen te verminderen, zijn dieren gezonder en productiever. Deze proef laat zien hoe Agrimprove, oplossingen vindt voor dagelijkse problemen, om te voorzien in de behoeften van de diervoederindustrie.

Het bewijs van het effect van endotoxinebinders zal in de toekomst impact hebben op de rantsoen berekeningen van diervoederfabrikanten en nutritionisten.

Ook interessant voor u

Vitafix®

Vitafix is een gamma van toxinebinders die een brede waaier van mycotoxines tegengaat.