Bufferen voor gezonde koeien

30 mrt 2022

Een stabiele pens pH behouden is een doelstelling die we het gehele jaar hebben bij herkauwers. Immers, in de pens zorgen micro-organismen voor de afbraak en omzetting van voer naar hoogwaardige eiwitten en energie bronnen voor het dier. Als we de pens pH stabiel houden, met zo weinig mogelijk fluctuaties, geeft dat de garantie voor een hoge efficiëntie en een gezond dier. Diverse maatregelen in voermanagement en grondstofkeuze zijn bepalend voor het succes. Een buffer bijvoeren, is net dat extra stukje gereedschap wat je hebt om de pens stabiel te houden.

Echter in de zomer is er nog een extra uitdaging: hogere temperaturen en luchtvochtigheid hebben effect op voeropname en vertering. Dat zorgt voor een grotere kans op pensverzuring. Buffers zoals natriumbicarbonaat hebben een goed effect, echter helaas veel te kort. Een gecombineerde buffer zoals Mervit® BupH Steady, werkt door wanneer natriumbicarbonaat al lang uitgewerkt is. Mervit® BupH Steady bevat een optimale buffercombinatie om de pens te ondersteunen. Daarnaast bevat Mervit® BupH Steady ook grondstoffen met een trage bufferende capaciteit, die de dikke darm ondersteunen bij het voorkomen van acidose in deze dikke darm.

Mervit® BupH Protect gaat een stap verder

De echte reden waarom een koe een lagere weerstand heeft na hittestress cq pensverzuring is niet direct vanwege de pensverzuring. Het wordt nog meer veroorzaakt door endotoxinen in de bloedbaan, die het gevolg zijn van een slechte fermentatie en de onder stress omstandigheden vaker voorkomende lekkende darm. Mervit® BupH Protect krijgt dan ook naast bufferende stoffen, de volle dosering Vitanox (antioxidanten), maar ook Vitafix Spectrum (endo- en mycotoxinebinder) mee in de samenstelling.

Vetdepressie voorkomen met Mervit® BupH FAT+

Vers gras in het rantsoen zorgt vaak voor een flink verlaagd melkvetpercentage. Dat is jammer, want dat kost opbrengst aan melkgeld. De reden hoeft niet direct pensverzuring te zijn. Echter een lagere pH in combinatie met onverzadigd vet in het rantsoen is de reden waarom melkvet zeer laag kan zijn. Vaak komt dat voor in de zomer met bladrijk vers gras. Echter in winterrantsoenen is het ook niet onbekend. Mervit® BupH FAT+ heeft naast de voorgaande samenstelling van de standaard Mervit® BupH Steady nog een extra toevoeging Vitanox en bevat stoffen die de biohydrogenatie van onverzadigd vet verminderen. Het middel om vetdepressie in de zomer te voorkomen.

Tabel Mervit BupH.png