Wateroplosbare heatstop tegen hittestress bij pluimvee

10 jun 2016

Door hoge temperaturen, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, ontstaat bij hoogproductief pluimvee hittestress. De dieren proberen bij hoge temperaturen zoveel mogelijk warmte kwijt te raken door te gaan hijgen; daarbij wordt vocht in de longen af gegeven. En versnelde ademhaling leidt tot een verhoogde pH van het bloed.

Dit heeft uitscheiding van bicarbonaat, natrium en kalium via de nieren tot gevolg, waardoor het zuur-base evenwicht wordt verstoord. Hierdoor daalt de voeropname, worden de technische resultaten negatief beïnvloed en kan de uitval worden verhoogd.

Een ander gevolg van hoge temperaturen is de daling van vitamine C in het bloed, waardoor de stijging van de lichaamstemperatuur in mindere mate wordt beperkt.

Bij toepassing van Heatstop, dat electrolyten en vitamine C bevat, kunnen de negatieve gevolgen van hittestress bij pluimvee worden voorkomen. Door het op peil houden van de pH in het bloed en verhoging van de weerstand tegen hitte en beperking van de lichaamstemperatuurstijging worden onder warme omstandigheden de voeropname en technische resultaten verbeterd en de uitval verlaagd.

Heatstop is wateroplosbaar en kan via het drinkwater worden toegepast. In ons klimaat kan de staltemperatuur plotseling fors stijgen. Door Heatstop via het drinkwater te verstrekken kan hierop snel worden ingespeeld. Overigens kan Heatstop, indien gewenst, ook in het pluimveevoer worden opgenomen.

Heatstop wordt al jarenlang met succes in de praktijk toegepast.

1 jul 2014

Vitanox: tegengaan van oxidatieve stress met polyfenolen

Het evenwicht tussen oxidatie en antioxidatie is van cruciaal belang bij het beheersen van celintegriteit en gezondheid.

10 mrt 2015

Voorkom negatieve effecten van mycotoxinen met Vitafix

De negatieve effecten van mycotoxinen bij dieren kunnen door opname van de mycotoxinenbinder Vitafix in het mengvoer in belangrijke mate worden voorkomen.