Mineralen voorziening in weideperiode

26 mrt 2019

Met het natte weer van de afgelopen weken lijkt het dat het nooit meer droog zal worden, maar zodra de temperatuur omhooggaat neemt de verdamping toe. Binnen afzienbare tijd zullen de eerste melkkoeien weer naar buiten gaan en in de meeste regio’s volgen droge koeien en jongvee dan ook snel. De uitdaging is dan om voornamelijk de droge koeien en het jongvee gedurende de weideperiode te voorzien van voldoende mineralen. Zeker wanneer deze dieren op ‘armere’ gronden grazen.

Een vaak toegepaste methode is om de dieren te voorzien van bolussen. Deze bolussen claimen gedurende 4 tot 6 maanden de mineraalvoorziening te kunnen regelen. Opmerkelijk, volgens de experts van Nuscience, omdat een bolus qua gewicht moeilijk kan concurreren met de voorziening van voldoende macro-elementen (Ca, P, Mg, Na) en vitaminen. Voor spoorelementen kan een dagelijkse afgifte van 2 g per dier per dag voldoende zijn, echter voor macro-elementen en vitamines zal een bolus ver achterblijven bij een compleet mineraalmengsel. Eenvoudigweg omdat de afgifte van alleen al magnesium in een mineraalmengsel veel meer is dan de gehele afgifte van een bolus. Waar calcium en magnesium zeer belangrijke macro-elementen zijn voor de (bot)groei en ontwikkeling van jongvee en magnesium voor droge koeien zelfs een essentieel element tijdens de droogstand is, worden deze door een bolus niet afgegeven. Voor droge koeien zijn ook vitamine A, D3 en E belangrijk om het dier onder optimale omstandigheden te laten afkalven en opstarten, ook hier is de dagelijkse aanvulling van deze vitamines door een bolus is onvoldoende. Mineraalmengsels kunnen aan deze behoefte echter wel voldoen.

Kort samengevat:

  1. De voorkeur gaat uit naar het bijvoederen van een gepelleteerd mineraalmengsel. Dit zijn korrels die een zeer hoge concentratie aan mineralen bevatten. Het voordeel van deze korrels is dat ze gemakkelijk gevoerd kunnen worden. Voorwaarde bij het weiden is dat er wel voldoende voederruimte op de weide aanwezig is om alle dieren te voorzien.
  2. De tweede optie zijn likemmers. Deze mineralenemmers zijn in verschillende formaten beschikbaar en kunnen op een simpele manier bijdragen aan de mineralenbehoefte van de dieren. Nadeel van een likemmer is het gebrek aan controle of alle dieren voldoende van de mineralen opnemen.

Al met al een gegronde reden om met veehouders het gesprek aan te gaan, hoe de kwetsbare droge koeien en jongvee qua mineralen gedurende de weideperiode kunnen worden voorzien. Nuscience helpt u graag om hier een goede oplossing voor aan te bieden.