Vetoxidatie is één van de belangrijkste oorzaken van kwaliteitsvermindering van varkensvlees en varkensproducten en genereert stoffen die de gezondheid van de mens kunnen schaden. De omzetting van spier naar vlees na het slachten vernietigt het evenwicht tussen pro-oxidatieve en anti-oxidatieve factoren, resulterend in het starten en verspreiden van vetoxidatie. Het is bekend dat vitamine E een gunstig effect heeft op de zintuiglijke parameters (frisheid, malsheid en sappigheid) en op de oxidatieve stabiliteit van varkensvlees. Maar omdat de prijzen van vitamine E zeer schommelend zijn, is een natuurlijk alternatief voordeliger om de winst te doen stijgen zonder toe te geven aan de voedselkwaliteit. Nog belangrijker is de veiligheid van varkensvlees. Door pathogenen op niveau van het dier onder controle te houden, kan het risico op zoönosen aanzienlijk worden verminderd.
Voedselkwaliteit waarborgen
Zintuigelijk genot van varkensvlees is gerelateerd aan verschillende eigenschappen: het visuele aspect van het vlees, de textuur ervan én de smaak wanneer het vlees wordt opgegeten.