Vervanging van ZnO en antibiotica in speenvoer: Vitazero

10 okt 2017

Recente rapporten wijzen op de ecologische impact van Zinkoxide (ZnO), naast de bijdrage die ZnO levert aan antibioticaresistentie. Daarom heeft de EU onlangs besloten om het gebruik van zinkoxide als diergeneesmiddel te verbieden als maatregel tegen speendiarree. Europa voorziet een overgangsperiode van 5 jaar. Gezien alle EU-lidstaten zelf kunnen beslissen wanneer ze ZnO zullen verbieden, wordt verwacht dat de publieke opinie dit proces zal versnellen.

 

Vroeg beginnen…

Postma et al., benadrukte onlangs het belang van goed management op het boerenerf, een verbeterde bioveiligheid, geoptimaliseerde vaccinatie en slim gebruik van antimicrobiële stoffen. Dit resulteerde in een significante vermindering met 52% van het antibioticagebruik van geboorte tot het slachten.

Lage geboortegewichten en een lage dagelijkse groei zorgen voor een vertraagde groei in latere fases, wat tot significant economisch verlies kan leiden. Lopez Vergé et al. concludeerden dat de zoog- en speenperiode het meest kritisch zijn voor groeivertraging over de hele levensperiode van varkens. Als biggen voldoende colostrum kunnen opnemen en reeds vast voer eten in een vroeg stadium wordt dit effect verminderd. Een hoge colostruminname heeft immers een stimulerende werking  op de groei vóór en na spenen.

Een goed uitgebalanceerde prestarter zal leiden tot een beter aanpassingsvermogen aan vast voer na spenen. De zuurproductie in de maag van de biggen wordt immers gestimuleerd alsook is er een betere darmontwikkeling die zorgt dat plantaardige eiwitten en koolhydraten beter kunnen verteerd worden. Dit resulteert in een lager risico op diarree en betere prestaties.

 

De ‘Zero’-aanpak

Een zorgvuldig geselecteerde voerformulering staat niet op zichzelf. Het gebruik van de juiste voederadditieven en een goed management moeten deel uitmaken van het totale concept om varkens zonder antibiotica groot te brengen.

Om een ​​antwoord te geven op die nieuwe uitdagingen, zoals het verbod op ZnO na spenen, ontwikkelde Nuscience Vitazero, een exogeen verdedigingsschild voor gespeende biggen. Proeven hebben aangetoond dat dit concept ZnO en Colistin in het speenvoer kan vervangen.

 

Het concept combineert nutritionele optimalisatie met een met een 5-voudig exogeen verdedigingsschild voor gezonde jonge biggen zonder antibiotica of ZnO:

1. Doden van bacteriën in de maag,

2. Verbetering van de algemene immuniteit,

3. Behoud van de darmbarrières,

4. Binden van bacteriën en toxines,

5. Blokkering van endotoxinen die binden op darmreceptoren.

 

Een specifieke combinatie van korte en middellange keten vetzuren (MCFA's) doodt pathogene bacteriën en regelt de darmflora. Gezuiverde vetzuren (Aromabiotic) hebben bewezen positieve effecten zoals een hoge antimicrobiële activiteit, verhoogde villus/crypt ratio en verbeterde algemene immuniteit. Een synergistisch mengsel van natuurlijke anti-oxidanten zal de darmpermeabiliteit verlagen en de darmbarrière versterken (Figuur 1).

 

Een geavanceerd vezelconcept is eveneens opgenomen in Vitazero. Gram negatieve bacteriën kunnen ook na afdoding schadelijk zijn omdat hun buitenste membraan grotendeels uit lipopolysacchariden of LPS bestaat. Vitazero beschermt de receptoren op de darmwand (figuur 2) tegen deze toxines. Zo worden overbodige immunologische reacties vermeden. Dit unieke vezelconcept bindt ook pathogenen in de darm om ze vervolgens uit te wassen. Bacteriën worden gebonden en uitgescheiden, waardoor de infectiedruk in de darm wordt verlaagd.

We concluderen dat het vervangen van antibiotica en ZnO een multifactoriële aanpak vereist. Optimaal management op het boerenerf samen met nutritionele expertise blijven dé belangrijkste zaken om een antwoord te bieden op nieuwe uitdagingen!

Meer informatie over dit onderwerp? Informeer bij uw accountmanager!