Vitafix® - Vermijd suboptimale dierprestaties door mycotoxines!

10 okt 2017

Mycotoxines, toxische componenten geproduceerd door schimmels, vormen een steeds grotere bedreiging voor de gezondheid en prestaties van dieren. De klimaatverandering en meer extreme weersomstandigheden dragen hiertoe bij. Zelfs in heel lage concentraties leiden mycotoxines tot chronische effecten zoals verlaagde voeropname en groei, een gereduceerde weerstand, vruchtbaarheidsproblemen en orgaanschade. Naast preventieve maatregelen op het veld blijft het monitoren van mycotoxines en het toepassen van een effectieve mycotoxinebinder in het voer noodzakelijk.

De meest bekende en toegepaste strategie om mycotoxines tegen te gaan op dierniveau is het adsorberen van mycotoxines met behulp van anorganische kleimineralen. De binding verhindert de opname van de mycotoxines in de darm en voorkomt zo de toxische effecten. Kleimineralen bestaan uit vele silicalagen met daaraan gebonden kationen. De mate van binding hangt af van de structuur, ladingen en vorm van de mineralen én de mycotoxines. Zo kan het polaire aflatoxine (AFLA) met zijn vlakke structuur zeer efficiënt gebonden worden met behulp van de standaard kleimineralen.

Meer apolaire mycotoxines zoals zearalenone (ZEA) zijn veel moeilijker te binden van mycotoxines met behulp van standaard kleimineralen. Willen we ZEA toch efficiënt binden, moet het kleimineraal een chemische modificatie ondergaan om de kleistructuur meer apolair te maken. Vitafix® maakt gebruikt van deze unieke technologie en stelt ons in staat ZEA te binden met een efficiëntie van meer dan 90% over een breed spectrum pH-waarden.

Twee bijkomende voorwaarden voor een goede mycotoxinebinder zijn irreversibele binding en de afwezigheid van affiniteit voor nutriënten. Uit onderzoek door Nuscience is gebleken dat de kleimineralen in de Vitafix® producten zeer goed aan deze eisen voldoen. 

            

Hoewel binding een effectieve strategie is tegen mycotoxines zoals AFLA en ZEA, kunnen andere mycotoxines zoals deoxynivalenol (DON) heel moeilijk gebonden worden. DON onschadelijk maken kan enkel door de chemische structuur van DON te wijzigen. Voor deze biotransformatie werden gistcelfracties met enzymatische activiteit toegevoegd aan Vitafix® Plus. Voor de meest complete bescherming tegen mycotoxines combineert Vitafix® Ultra het binden van mycotoxines met biotransformatie en bioprotectie. Natuurlijke antioxidanten en betaïne zorgen respectievelijk voor het elimineren van oxidatieve stress als gevolg van mycotoxines en bescherming van de lever.

Benieuwd naar de proefresultaten en vergelijkende studies met andere spelers in de markt?

Meer informatie over dit onderwerp? Informeer bij uw accountmanager!